nøddeknækkeren Øl Produktbillede

Nøddeknækkeren

Wee Heavy Scotch Ale - Med hasselnød

Nøddeknækkeren er en kraftig og smagfuld øl, som er brygget med inspiration fra skotske traditioner.
Brugen af mørk ristet malt og karamelmalt giver en udpræget maltsødme, der balanceres af milde humletyper. Vi har i dette bryg tilsat hasselnød, som understreger den runde sødme fra de mørke malte.
God til mad, men også skøn alene. Især som nippeøl på en mørk og kold regnvejrsdag.

Lys → Mørk
EBC: 65
Let → Kraftig
Alk. 8,5%
Mild → Bitter
IBU: 18
Sød → Tør
mørk øl i glas

Scotch Ale

Denne stærke ale-type kan dateres tilbage til 1800 tallets Edinburgh i Scotland. Det er en meget mørk øltype, hvor malten har hovedrollen. Der bruges til brygning af Nøddeknækkeren også gavmilde mængder af mørkristede malte og karamelmalt. Det giver øllen en god ‘krop’ med en fin fylde og et flot skum. Uden at blive for voldsom og tung.

Wee Heavey
Øltypen kaldes også ofte for “wee heavy” – og er derfor scotch ale. Ikke at forveksle med scottish ale, som også er en dejlig øltype, men med en lavere alkholprocent. Scotch Ale har lidt mere af det hele.
Man kunne måske også kalde øllen for “imperial brown ale”, men hvor brown ale ofte er lidt mere tør, er scotch ale (og dermed også Nøddeknækkeren) i den sødere ende.

hasselnødder til øl

Go'e nødder!

En vigtig del af Nøddeknækkeren som øl er naturligvis duften og smagen hasselnød. Vi havde et ønske om at lave en øl, hvor man virkeligt kan smage nødderne. Mange øl som har noter af lakrids, kaffe, appelsinskal osv. Kan man godt sidde og skulle lede lidt længe efter smagen. Derfor smager Nøddeknækkeren meget af nød.

humle til øl. humlekknopper

Humlen ved det hele

Nøddeknækkeren er en mørk og fyldig øl. Derfor var det vigtigt at vi havde en humleprofil, som træder lidt i baggrunden. Som bitterhumle er der derfor valgt Northern Brewer og Willamette. Begge relativt milde humler. Som aromahumle er der anvendt Tettnauger. Igen en mild humle, men god saft og kræft.

Nøddeknækkeren er god til:

gryde ikon

Gryderetter

En meget maltet øl som Nøddeknækkeren, går altid godt til gryderetter, simreretter og lignende.

and ikon

Vildt (især and)

Nøddeknækkeren er helt perfekt til vildt. Og især and. Prøv den til en Mortens aften menu!

ost ikon

Stærk ost

Hvis du laver et ostebord med lidt kiks osv. er Nøddeknækkeren en perfekt kompagnon til det.