Hvedebrød med pilsner
Den koldhævede dej tager kun få minutter at røre sammen og brødet smager bare så godt. Brødet er let rustikt og med få ingredienser. Spis brødet til diverse kolde delikatesser eller server som tilbehør til varme simreretter som f.eks. vores Stoutfado eller Chili Con Classic.
Ingredienser
Ingredienser til 4 lyse brød:
• 10 g. gær
• 3 dl. pilsner som f.eks. Karate Juice.
• 300 g. durummel
• 3 ½ dl. kærnemælk
• ½ dl. olivenolie
• 25 g. salt
• 700 g. hvedemel
• Ekstra mel til bordpladen.
Tilberedning
1: Opløs gæren i øllet i en stor skål.
2: Tilsæt durummel, kærnemælk og olivenolie. Rør godt sammen. Drys med salt og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Rør godt sammen, til brøddejen har en konsistens, hvor den lige netop slipper skålen. Ælt videre i 10 minutter. Når du ælter dit brød udvikles glutenstrukturen, som får dejen til at blive elastisk og luftig.
3: Stil skålen et lunt sted i ca. 1 time.
4: Slå dejen ned og lad den hvile i endnu en time. Del dejen i 4 dejkugler. Tryk på et meldrysset bord de 4 dejkugler så de bliver til halvkugler. Lad halvkuglerne stå nogle minutter.
5: Vend halvkuglerne om, form dem til brød og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad brødene hæve køligt natten over – gerne i køleskabet.
6: Næste dag tages brødene fra køl og til stuetemperatur ½ time før de skal bage.
7: Tænd ovnen på 200 grader.
8: Sæt et ovnfast fad med vand i bunden af ovnen, så der dannes damp, mens brødene bages.
9: Sæt brødene i ovnen og bag dem ca. 30 minutter. De er færdige når de lyder hule når man banker på dem.
10: Lad brødene køle af på en bagerist.
Øl og brød
Brød har eksisteret på den eller eller den anden måde i over 12.000 år. Mel og vand. Hvad kunne være mere enkelt? Selv i dag udgør korn 65 % af alt landbrug. Til sammenligning udgør frugt og grønt kun 6%. De græske bønder dyppede sølle brød i vin til morgenmad.
Men brød er meget mere end det. især i dag. Og øl er meget beslægtet med med. Det indeholder store dele af de samme hovedingredienser. Gær, vand og korn – i øllets tilfælde malt.
Nu går vi skridtet videre – og tilsætter øllet direkte i brødet.