øllebrød opskrift

Øllebrød med.. ja, øl

Hjemmelavet øllebrød er altså lækkert!
Ingredienserne er få og nemme at få fat på. Man kan med fordel forberede det om morgenen hvis det skal serveres til aften, da brødet har brug for at opblødes mindst 8-10 timer i vand.
Øllebrød har traditionelt set været spist i Danmark i flere hundrede år. Det er nemlig en super nem og velsmagende ret, denne grød af rugbrødsrester og øl.
Typisk hvidtøl. Men andre øltyper kan også bruges. Vi anbefaler at øllet som anvendes er i den mørkere ende – Så mørkt lagerøl, brown ale eller sågar porter er optimalt.

rugbrød til øllebrød

Ingredienser

• 300 g rugbrød uden kerner, ikke for friskt
• Vand
• Et lille stykke citronskal
• ½ dl. flormelis
• 5 dl. mørk øl som f.eks. Kratluskeren (porter og stout kan også bruges)

øllebrød

Tilberedning

1: Rugbrødet skæres i tern og lægges i blød i rigeligt koldt vand. Gerne 8-10 timer.

2: Hæld vandet fra og kom det opblødte brød i en blender sammen med øl og flormelis og blend godt til brødmassen er helt jævn.

3: Hæld massen i en gryde og kog forsigtigt med det lille stykke citronskal. Rør hele tiden; øllebrød brænder let på.

4: Lad det simre i ca. 5 minutter og fjern citronskallen. Smag evt. til med lidt ekstra flormelis.

5: Server med iskold sødmælk eller flødeskum.

Mere om øllebrød

Da tilberedningstiden er så kort kan man ikke være sikker på at alkoholen når at fordampe. Skal retten derfor serveres til børn kan man med fordel bruge en øl med en lavere alkoholprocent, f.eks. hvidtøl (også kaldet nisseøl).

Vores opskrift på øllebrød er ikke bare en lækker spise, det er også godt for madspild. Retten gør det nemlig muligt at bruge rester af rugbrød, så intet går til spilde. Øllebrød sødes ofte med lidt sukker. 

Øllebrøds historie

Øllebrød stammer oprindeligt fra klosterlivet, hvor man i den varme øl dyppede sit brød.

Øllebrød har historisk set været populært på Fyn. Måske derfor at vi er pjattet med det hos Kerteminde Bryggeri.
Efter sigende nærmest nægtede man at spise vandgrød på Fyn. I gamle dage, da vandgrød ellers var en fast del af mangen et bondemåltid, var der til gengæld (usødet) øllebrød. Dét var noget som faldt i især fynboernes smag. Både øl og brød har været en fast bestanddel af kosten hos både rig og fattig i tusinder af år.