lammeskank

Øl i mad - Opskrifter

madlavningen – og ligesom med vin i maden så giver det en mere kompleks smag og fylde. Alkoholen vil fordampe under tilberedningen og retten vil derfor kunne serveres for både store og små. Det kan give meget sjov og udfordring at prøve sig frem med øl i tilberedningen af både hverdags- og festretter.

Bagværk & Pålæg

Den koldhævede dej tager kun få minutter at røre sammen og brødet smager bare så godt.
Brødet er let rustikt og med få ingredienser.

Den koldhævede dej tager kun få minutter at røre sammen og brødet smager bare så godt.
Brødet er let rustikt og med få ingredienser.

På Thurø ligger der et godt bryggeri, der i julen laver denne sjove øl. Den eller vores egen Nissepigens Nødder er perfekt til dette bagværk. Nu er cirklen fuldendt med en kage, med kage-øl i.

Øl og smørrebrød har alle dage fungeret godt sammen.
Hvis man er til lækkert pålæg, hvorfor så ikke kombinere de to ting.

Varme Retter

Kylling kan serveres på hundredvis af forskellige gode måder. Vigtigt er det at der tilføjes smag og væde så det milde kyllingekød får noget modspil og ikke bliver tørt.

Inspireret af den græske gryderet Stifado kommer her en opskrift med saft og kraft fra en af vores sorte øl som for eksempel Natpisseren eller Stjernekiggeren og lækre krydderier.

Trænger den sædvanlige lørdagskylling til lidt opdatering ?
Retten her er med unghane og Blondinen – vores lækre belgisk inspirerede blonde ale.

Lammeskank har ligesom lammekølle brug for lidt længere tilberedningstid end de lidt finere udskæringer af lammekød. Lav den med vores IPA, Alkymisten.

I denne opskrift er der hentet dybde og fylde fra den mørke lagerøl der sammen med chilien giver en kompleks og balanceret smag.

Øl som en del af en marinade er en effektiv måde at mørne kødet på. Der er enzymer i øl der hjælper med at nedbryde kødets hårde fibre

Den koldhævede dej tager kun få minutter at røre sammen og brødet smager bare så godt.
Brødet er let rustikt og med få ingredienser.

Svinebryst er nemt at få fat i og ofte til en rigtig fornuftig pris. Kødet kan når det tilberedes godt give både saft, kraft, fedme og sprødhed til hverdags og weekendretter. 

Tykke tun bøffer tilberedt i ovn med et mix af grøntsager og godt humlet øl er både en nem og super lækker spise du hurtigt kan tilberede på en travl hverdag.

Desserter

Her er en opskrift op creme brulée med chokolade og porter, som Claus Meyer står bag.
Han er en prominent dansk kok, madentreprenør og forfatter. 

Den koldhævede dej tager kun få minutter at røre sammen og brødet smager bare så godt.
Brødet er let rustikt og med få ingredienser.

Pandekager er en lækker spise der kan nydes morgen, middag eller aften.
De vækker glæde og gode minder hos både børn og voksne.

Ingredienserne er få og nemme at få fat på.Kan med fordel forberedes om morgenen hvis det skal serveres til aften da brødet har brug for at opblødes mindst 8-10 timer i vand.

Lækker marcipankage med æbler.

kyllingegryde

Øl og mad

I disse tider hvor vi taler så meget om at mindske madspild og bruge vores ressourcer bedre er det værd at kigge tilbage i tiden og se på hvordan maden i f.eks. bonde køkkenet blev tilberedt. Her lod man intet gå til spilde og der blev serveret øl både til og i maden stort set hver dag. Tilbageblevne slatter af øl blev brugt i grød, brød og gryderetter. I dag er mange af disse måder at bruge øl på glemt.

De sidste årtier er øl mest blevet serveret til kolde retter og brugt som tørstslukkere. I maden er øllen brugt i f.eks. øllebrød og ølkage. 
Med de mange nye mikrobryggerier og den store udvikling i øltyper er der så mange spændende nye muligheder for at bruge øl både til og i maden.
Ønsker man at eksperimentere med at bruge øl i maden er der nogle få vigtige retningslinjer der er gode at kende:

1: Færdigbrygget øl har en større massefylde end vand hvilket er vigtigt at vide når man vil bruge øllet som væde i diverse retter. Den større massefylde gør nemlig at man skal påregne en kortere reaktionstid end hvis man kun bruger vand.

2: Pas på med bitterheden. Når en væske reduceret vil smagen forstærkes og med øl er det vigtigt at være opmærksom på bitterheden fra humlen også intensiveres ved reduktion. Jo længere kogetid det er muligt at opnå vil dog reducere bitterheden væsentligt. Ligeledes kan bitterheden balanceres med andre smagsnuancer. Obs. Øllet skal i retten fra starten og skal der suppleres med væde undervejs i tilberedningstiden skal der vælges andre typer f.eks. bouillon, fløde mm.

3: Brug øllet som krydderi. Øllets gæring, humle og evt. tilsatte krydderier giver mange veludviklede aromaer. Ønskes det at gøre brug af denne del af øllets smagspalet er det vigtigt kun at tilsætte øllet til sidst i tilberedningen, ligesom du ellers ville smage til med f.eks. salt og peber, kan du her bruge øllet som tilsmagnings krydderi og gøre brug af de flygtige aromaer til at fuldende din kreation.

4: Øl og syre. Under gæringen dannes der kulsyre og dette giver øllets syrlighed. Måden øllet er gæret på gør at pH-værdien i de forskellige øltyper kan variere fra 2,5 til 5 alt efter indholdet af mælkesyre efter gæring. Hvedeøl er et eksempel på en øl med lav pH. Dette gør den og andre lav pH øl velegnet til retter med lyst kød, fisk og skaldyr. Når øl bruges i simreretter vil varmepåvirkningen drive kulsyren ud og dermed forsvinder syrligheden. Ønskes syre til retten skal dette derfor tilsættes på anden måde.

5: Øl i marinader mm. Øl har evnen til at mørne kød der ellers kræver meget lang tilberedningstid for at blive mørt. Alle øl indeholder i princippet noget der hedder tanniner. Disse fjernes ofte i løbet af brygprocessen, men i de mørke og ufiltrerede øltyper får det lov at blive og de kan derfor rumme store mængder af tanniner som er det der kan hjælpe med til at mørne kød. Øl kan derfor med fordel bruges til både marinader og langtidstilberedning.

stoutfado anretning

Specialøl der passer til maden

Det er ikke helt lige meget hvilken specialøl du vælger at drikke til eller bruge i maden. Som grundregel kan man sige at lyse og lette øltyper matcher bedst til de lette og enkle retter og de mørke  og kraftigere øltyper passer bedre til de tungere og mere fede kødretter mm.

Når man taler om øl i maden så findes der utallige opskrifter på nettet og lækre kogebøger at gå i gang med. Øllet kan tilføre både en ønsket sødme eller bitterhed til madlavningen – og ligesom med vin i maden så giver det en mere kompleks smag og fylde. Alkoholen vil fordampe under tilberedningen og retten vil derfor kunne serveres for både store og små. Det kan give meget sjov og udfordring at prøve sig frem med øl i tilberedningen af både hverdags- og festretter.